Tijdens de Masterclass 'Archaeology from the Sky', gebruikten studenten van de Universiteit Leiden drones om luchtfoto’s te maken van het landschap in de Italiaanse streek Molise. Met spectaculair resultaat. De cursus werd georganiseerd door Dr. Tesse Stek’s onderzoeksgroep in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut Rome en vond plaats in Leiden, Rome en Molise (Midden-Zuid Italië).

Onderzoek

De theoretische achtergronden en het gebruik van de software werden onderwezen in Leiden. In Rome doken de deelnemers in historische fotoarchieven om bruikbare luchtfoto’s van het gebied te verzamelen. Een internationale conferentie over 'remote sensing' in het Koninklijk Nederlands Instituut sloot het Romeinse gedeelte af. Aansluitend verhuisden de studenten naar het nieuwe archeologische studiecentrum in Jelsi, Molise om de door henzelf geformuleerde hypothesen te testen in het veld, en om nieuwe luchtfoto’s van het onderzoeksgebied te maken.

Ontdekking

In de Apennijnen van Molise – een van de onderzoeksgebieden van het Landscapes of Early Roman Colonization project (NWO) - werden verschillende vindplaatsen uit de klassieke en Romeinse periodes onderzocht en in kaart gebracht met behulp van kleine, op afstand bestuurbare drones. Op 1100 meter hoogte werd een nieuw Hellenistisch/vroeg-Romeins oppidum - een vesting op een bergtop - ontdekt en gedocumenteerd. Daarnaast werden bij een grote Hellenistisch-Romeinse site opvallende sporen van uitgebreide structuren gevonden. De nieuwe gegevens worden op dit moment onderzocht. Verder veldonderzoek aan deze nieuwe vindplaatsen staat gepland voor de fieldschool deze zomer. Drones ontdekken Romeins oppidumDrones ontdekken Romeins oppidum

0 Reacties

    Plaats een reactie